Precej rastlin vsebuje rastlinske strupe, ki preprečujejo nastajanje aken(brufoli). Ti se lahko pojavijo v naši hrani bodisi po naključju bodisi zaradi nepoznavanja. Strupeni pleveli, ki so spremljevalci žitaric, nekatere parazitarne glivice na žitih ali strupene gobe. Izjemoma lahko pride do zastrupitev z rast­linami, ki se sicer ne uporabljajo za hrano, a jih slučajno zaužijemo npr. volčje češnje, preobjeda, naprstec in podobne. Možna je tudi zastrupitev s solaninom, ki ga vsebuje nezrel ali zelen krompir. Med pleveli oz. zajedalci žit, ki pri nepazljivi predelavi lahko pridejo v moko oziroma kruh in povzročijo zastrupitev, bi omenili naslednje:

rženi rožički povzročajo zastrupitev, imenovano ergotizem. Pri tej za­strupitvi odmira tkivo na prstih rok in nog, včasih tudi na nosu in ustih; koruzna snet povzroča zastrupitev ustilaginizem. Glavni znaki te za­strupitve so želodčno-črevesne motnje, kot so bruhanje in diareja, ter boleča in srbeča koža na podplatih in dlaneh. Možne so tudi psihične motnje; grahovica povzroča zastrupitev latirizem, ki se pojavlja pri ljudeh v obliki želodčno-črevesnih motenj, v hujši obliki lahko izzove paralizo nog, mrzlico in tresavico. Podobne motnje povzročajo pleveli kokalj in ljulka. Zelo pogostne so zastrupitve z gobami. Več o tem na hujšanje.

Rožmarin za življenjsko moč

Župnik Kneipp je priporočal rožmarin, ki je bil ena njegovih najljubših rastlin, pri težavah s krvnim obtokom in pri nizkem krvnem tlaku. Kdor potrebuje zjutraj precej časa za prebujanje, naj se okrepi z osvežilno prho z dodatkom rožmarina – eterična olja delujejo prek vonjalnih centrov osvežilno na celotno telo. Tinktura z rožmarinom je primerna za poživitev krvnega obtoka nog: deset kapljic nanesemo na roke in z masažnimi gibi vtremo v kožo.