Avtosedeži naj varujejo mlada življenja v avtomobilih


Slovenska zakonodaja zahteva uporabo avtosedežev za prevoz otrok do višine 150 cm in kilaže do nekje okoli 36 kg. Avtosedeži so tako v Sloveniji dobro uveljavljeni, žal pa ni tako povsod po svetu. Že če se sprehodimo po deželah bivše Jugoslavije lahko vidimo, da se marsikje še vedno otroke prevaža na zadnjih sedežih v naročju, pa tudi uporaba varnostnih pasov pogosto šepa.

Ker smo otrokom podarili njihova življenja, s tem ko smo se odločili za njih, je prav, da življenja kot taka tudi zaščitimo in zavarujemo kjer koli se že da. Danes je skoraj nemogoče preživeti brez avtomobila (kaj je bilo še pred 50 leti popoln luksuz), se je tudi število majhnih udeležencev v prometu povečalo, kot tudi število avtomobilov na cestah. Avtomobili so postali hitrejši, a tudi varnejši, ker se tehnologije vedno spreminjajo in razvijajo.

Avtosedeži, ki so na policah trgovin v Sloveniji morajo zadovoljevati točno določenim standardom varnosti, da se sploh lahko prodajajo. Trenutno je veljavna homologacija avtosedežev označena z oznakama ECE 44/03 ali 44/04. Vendar sama ustreznost in certifikat varnosti še ne pomeni, da so vsi sedeži enaki. Testiranja avtosedežev izvajajo vsako leto večkrat tudi na slovenskem AMZS-ju in potem podajo ocene posameznih sedežev ob različnih trkih in skupno oceno. Teste pa izvajajo tudi v drugih državah, zato ni nemuno, da rezultate malo preverimo tudi drugje (naprimer nemški ADAC). 

Ker je izbira pravega avtosedeža resnično življenjskega pomena, nikar ne hitite z nakupom. Dobro se prepričajte, preverite lastnosti in ocene in vprašajte za nasvet izkušene svetovalce. V spletni prodajalni Mali vragci so avtosedeži priznanih proizvajalcev in vseh starostnih skupin skrbno izbrani in vam na voljo po izjemnih cenah. Svetovalci, pa vam bodo pomagali pri izbiri pravega, vam svetovali in odgovorili na vsa vaša vprašanja. Kateri je torej tisti pravi za vas?