Poročni baloni nad Formo vivo

Nemogoče!« Na ljubljanskem matičnem uradu so bili odločni in dokončni. Poroka v balonu? To pa že ne. Potem se je Grega, človek, ki se za zabavo in profesionalno ukvarja z balonarstvom že več kot štirinajst let, obrnil na matični urad v Krškem. Ni bilo težav in kraj pomembnega dogodka, prelepa Kostanjevica na Krki, je bil določen. Tako sta včeraj Grega in njegova nevesta Zdenka prva v Sloveniji v parku Forma viva pred kostanjeviškim gradom v košari balona dahnila uradni da.

»Najprej sva mislila, da se bova poročila na hitro, da bova samo midva in najini otroci. Potem je Zdenka predlagala poroko v balonu. Seveda sem bil takoj za,« je povedal Grega, predsednik balonarskega centra Barje, ki ima za seboj že več kot 1800 ur letenja.

In balon je zagotovo njuna usoda. Spoznala sta se na balonarskem festivalu, na počitnice hodita z balonom in tudi na poročnem potovanju brez njega ne bo šlo: »Časa imava vedno malo, zato greva ponavadi na dopust na kakšen balonarski festival. Jeseni načrtujeva poročno potovanje v Afriko, seveda z džipom in prikolico z balonom, da bova lahko preletela Saharo

Velika balonarska zabava se je začela ob treh popoldne v gostilni Kmečki hram. Nato je kočija popeljala nevesto in ženina do gradu, kjer se je v košari balona zgodil poročni obred. Mladoporočenca, priči in matičar so takoj, ko je bilo zadoščeno zakonom in so bili papirji podpisani, s pilotom Filipom Štucinom poleteli na kratek izlet. V zraku je bilo še kakšnih petnajst balonov, ki so pozdravili enega od usodnejših korakov Zdenke in Grega. Mimogrede: krške oblasti so paru zelo prijazno dovolile, da si je rezerviral več možnih datumov, saj bi poroka, če bi bilo vreme slabo, odpadla. Toda drugi pomladni dan je šel vsem ljubiteljem balonov in letenja zelo na roko.

»Vsak polet je nekaj posebnega. Tega se preprosto ne da pojasniti. Tudi Zdenka, ki je sicer zaposlena v podjetju Tabor, ves prosti čas preživi pri balonih. Na leto naredimo kakšnih 300 ur letenja,« pravi navdušeni balonar, ki o svoji nevesti pravi: »Oh in sploh! Zdenka je zlata!«

Vesela druščina se je po medenem poletu do zgodnjih jutranjih ur zabavala v Kmečkem hramu.